marți, 16 februarie 2010

GANDURI SI IMPRESII DE LA INTALNIREA CU SUSAN HILL PIEPER

Octombrie , zi insorita a inceputului de toamna , in care suntem convocati sa luam parte la „CONFERINTA pe teme de biblioteci rurale’’, cu participarea d-nei SUSAN HILL PIEPER,SPECIALISTA IN BIBLIOTECONOMIE din Statele Unite.Nimic iesit din comun si totusi…..curiozitatea ma macina. Un om deosebit de cald si degajat isi face aparitia , incepandu-si prelegerea despre bibliotecile rurale ,program structurat pe trei puncte si anume : Servicii pentru tineri si adulti intr-o biblioteca publica ; Strategii de marketing pentru bibliotecile mici; Management ; Sustinere ; Marketing.
Termenii imi suna cunoscuti . I-am auzit cu dese prilejuri si am avut ocazia sa-i pun in aplicare la locul de munca . Susan ne impartaseste din experienta proprie si sincera sa fiu, ma regasesc in multe din experientele sale. In definitive meseria de bibliotecar e universala , dar implica multa PASIUNE , IMAGINATIE si multa DRAGOSTE fata de ceea ce faci si fata de semeni. Si ca dovada ca acestea nu sunt cuvinte false si demonetizate,in vara acestui an am raspuns unei provocari din partea cititorilor copii , de a organiza in fiecare zi din lunile iulie si august cate o activitate la sugestia lor. A fost ceva inedit , o experienta unica. Cu mijloace materiale minime , dar cu multa inventivitate , am reusit sa fac aceste activitati deosebit de atractive , avand psibilitatea ca in fiecare zi sa le rasplatesc munca pentru ”CEL MAI BUN REPORTER, CEL MAI INVENTIV COPIL, CEL MAI BUN RECITATOR, SAU CEL MAI TALENTAT COPIL’’ .
Asa ar trebui sa fie fiecare zi , o provocare din care sa iesim cu fruntea sus , iar cei ce beneficiaza de serviciile noastre sa fie multumiti si convinsi ca oricand ar cere ajutorul nu-I vom dezamagi.
Sa le ghicim gusturile , sa le cultivam interesul pentru lectura , sa le oferim informatii despre cartea dorita , sa alcatuim colectiile bibliotecii in functie de gusturile si cerintele variate ale utilizatorilor , sa organizam expozitii pe diverse teme , sa alcatuim liste cu titluri favorite…….in concluzie sa ne pliem activitatea de zi cu zi in functie de necesitatile utilizatorilor nostri.
Nu conteaza ca intr-o zi suntem prost dispusi sau bolnavi , ca in incapere sunt zero grade , ca tavanul s-a spart, , eu trebuie sa ies cumva din aceste situatii si sa merg mai departe , sa nu capitulez . Cred ca asta este idea pe care a incercat sa ne-o transmita SUSAN.
Ii multumim pentru sfaturile prietenesti si pentru experientele impartasite. Ne sunt de un real folos si traiesc cu speranta ca nu departe va fi timpul cand in tara mea, pe prima pagina a unui ziar local nu voi mai citi: „UN TATA ISI CRESTE COPII IN RAPA , sau CINCI FAMILII STAU IN STRADA,, , ci articole de genul: „STUDENTA LA ARTE PLASTICE IN ANGLIA, PROFESOARA DE LICEU PREMIATA,, ,traind bucuria si satisfactia ca nu in zadar am ajutat copii sa rezolve probleme de fizica si matematica , sau sa faca compuneri , ca am initiat activitati educative , pentru ca un crampei din aceste lucruri minunate ce stau pe pagina intai mi se datoreaza si mie, anonimul bibliotecar X , dintr-un loc indepartat pe harta lumii , care incearca sa schimbe ceva , sa aduca un „GRAUNTE DE LUMINA IN INTUNERICUL UNIVERSAL’’ !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu